Preskočiť na obsah

Domov | Apiblog | Apiterapia | Superpotravina menom čokoláda

Superpotravina menom čokoláda

    Ak sa povie slovo čokoláda, každý z nás si ihneď vybaví sladkú tabuľku svojej obľúbenej značky, alebo lahodný čokoládový koláč. Prečo je ale dôležitá pre naše zdravie a ako ju možno kombinovať s včelími produktami? To vám prezradíme v našom článku.

    Čokoláda sa vyrába z bôbov kakaovníka Theobroma cacao. Samotná čokoláda je výsledkom spracovania a dochutenia kakaových bôbov. Poznáme však aj pojem kakové maslo. Aký je medzi nimi rozdiel?

    Kakao – sušina kakaových zŕn

    Kakaové maslo – tukový komponent

    Čokoláda – kombinácia sušiny a tuku, ktorá môže byť obohatená o cukor a iné prísady

    Pri výrobe čokolády sa využívajú tri typy zŕn, a to Criollo (tie sú najvzácnejšie), Forastero (najčastejšie používané na výrobu čokolády) a Trinitario (kombinácia oboch predošlých typov). Z nich je potom vyrábaná čokoláda niekoľkých druhov, a to:

    nesladená čokoláda (predstavuje horkú čokoládu, resp. čokoládu na varenie)

    tmavá čokoláda (bez mlieka)

    couverture (mliečna čokoláda s prídavkom sušeného alebo kondenzovaného mlieka, biela čokoláda obsahujúca kakaové maslo a ľadová čokoláda, ktorú je potrebné pred konzumáciou schladiť na približne 5°C)

    Perga v čokoláde = Royalky

    Práve horkú a bielu čokoládu používame na výrobu našich Royaliek. Ide o vysokokvalitnú 72% pravú taliansku čokoládu, ktorá špeciálnym výrobným procesom obaľuje pergu, fermentovaný včelí peľ. Samotná perga poskytuje antistresové a antidepresívne účinky a podporuje fyzickú a mentálnu práceschopnosť. Obsahuje také prírodné antidepresíva ako zinok a vitamín B6. Obsahuje však aj také látky, ktoré sú potrebné pre plnohodnotnú činnosť mozgu a iných častí centrálneho nervového systému. Horká čokoláda v prvom rade obsahuje široké spektrum antioxidantov, ako sú polyfenoly, flavanoly, katechíny. Celkovo sa v nej nachádzajú látky ako sodík, draslík, vápnik, horčík, fosfor, železo, meď, zinok a mangán. Okrem toho aj tiamín, riboflavín, niacín a stopy karoténu, vitamínu C a D, vitamínu B6 a B 12. Spomínané flavanoly môžu znížiť riziko úmrtia na srdcovocievne ochorenia a pomáhajú udržať náš mozog v kondícii. Kakao obsiahnuté v royalkách z horkej čokolády významne zlepšuje kognitívne funkcie u starších ľudí, ktorí ich majú narušené. Prejavuje sa to zlepšením slovného vyjadrovania, a navyše podobne ako perga a čokoláda, aj kakao pozitívne zlepšuje funkcie mozgu.

    Biela čokoláda v našich royalkách má rovnako pozitívne účinky. Obsahuje napr. kyselinu olejovú, linolenovú, stearovú, vitamín E a K, či tokoferol. Nachádza sa v nej tiež tianín, ktorý má protizápalové vlastnosti, metylxanín, ktorý sa používa na liečbu porúch dýchania a kofeín, známy pre svoje analgetické účinky a pozitívnemu vplyvu na mozgový obeh. Vitamín E znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb a umožňuje bezproblémový priebeh tehotenstva. Okrem toho má pozitívny vplyv na hormonálnu rovnováhu a reguluje endokrinný systém. Vitamín K zase zabezpečuje vstrebávanie vápnika do tela. Celkovo tak biela čokoláda, podobne ako tá horká, dodáva energiu a vyživuje pokožku.

    Preto, ak sa povie čokoláda, my si ihneď predstavíme royalky horké alebo royalky biele. Zdravú sladkosť, vhodnú pre všetky vekové skupiny. Už ste ich vyskúšali?

    Mgr. Michaela Dochánová